luni, 3 martie 2014

Sfatul Țării 2014

La granița României, Ucraina se află în situația unei țări în curs de ocupare de către trupele colosului rus. Îngrijorate și solidare, Statele Unite pun în stare de alertă flota din Mediterana și trimit o (primă) navă de război în portul Constanța. Polonia declară că se simte amenințată și solicită o întrunire a Consiliului NATO.
Unde se află România? Ei bine, într-un moment de criză internațională majoră chiar la granița sa, Consiliul de Securitate a Țării sub conducerea președintelui Băsescu, declară senin că nu există niciun pericol imediat la adresa securității sale și în consecință nu consideră necesar să fie ridicat gradul de alertă.
Președintele României găsește de cuviință să amenințe cu invalidarea Guvernului, deci cu crearea unui vacuum de putere, înt-un moment când toate forțele politice ale României trebuie să fie solidare în fața primejdiei reale externe.
O asemenea inconștiență, prin care se provoacă deliberat o criză internă de proporții, arată lumii intregi ca Romania este o țară neguvernabilă, o țară în care nu se poate avea încredere șI care devine o vulnerabilitate majoră a aliantelor din care face parte.
Chișinăul, pe de altă parte, se simte clar amenințat ca Rusia să ”nu-și apere” conaționalii care pot invoca orice pretext pentru a cere intervenția Moscovei, eventual prin ”trupele de pacificare” din Transnistria.
Și în asemenea momente tensionate, este incredibil actul demisiei Ministrului Apărării unei armate simbolice de vreo 5.000 de oameni, o armată fără pregătire și cu o tehnică militară înapoiată.
Cu emfază, Republica Moldova se autodefinește ridicol ”țară neutră” uitând sau nefiind conștientă că neutralitatea nu se declară ci se apără. Dar cum o poate apăra o armată de cateva mii de oameni care nu-i în stare nici măcar să asigure integritatea țării, după cum o arată secesiunea de facto a Transnistriei?
Răspunsul este evident, Chișinăul nu se poate apăra de unul singur împotriva unor forțe secesioniste sau externe.
Și atunci, soluția este asigurarea unei alianțe militare capabile să ofere o ”umbrelă” protectoare Basarabiei. Iar cea mai apropiată ”umbrelă” este NATO:
Sigur, umbrela NATO nu poate fi “cumpărată” imediat, aderararea fiind un proces extrem de îndelungat și poate fi completat doar prin îndeplinirea unor condiții pe care Republica Moldova nu le poate realiza. Și chiar dacă, prin absurd, autoritățile de la Chișinău ar iniția acest proces, Rusia ar avea suficient timp să-l întrerupă prin diverse provocări cu ajutorul cozilor de topor din interior.
Soluția pentru accelerarea acestui proces este una singură, repetarea actului realizat de Sfatul Țării din 1918, respectiv aderarea Basarabiei la România.
Dar pentru asta este nevoie să existe la Chișinău niște patrioți români, nu niște profitori și pescuitori în apele tulburi ale statalismului.
Când s-or trezi stataliștii? Poate când se va înălța steagul rusesc la Tiraspol și grupuri motorizate “neidentificate” vor staționa în fața statuii lui Ștefan cel Mare din Chișinău cerând ajutorul rusesc. Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu.
România trebuie să devină atractivă necondiționat prin stabilitate politică internă și prin avantajul de membru UE și membru NATO (deci umbrelă pentru furtuna care poate lovi dinspre Răsărit).
Ca membru NATO, România are dreptul să solicite preventiv staționarea în porturile sale a unor nave aparținând NATO și, împreună cu aliații NATO de la Marea Neagră, Bulgaria și Turcia să adopte o poziție comună de prevenire a escaladărilor în “lacul rusesc”, cum l-a numit cândva președintele Băsescu.
Acum, domnule Președinte, este cazul să treceți de la vorbe la fapte și să lăsați vendetele personale politice interne.
Sigur, asemenea măsuri, mai ales cea a solicitării protecției din partea României, implicit a NATO pentru Basarabia, pare o complicare a situației internaționale din zonă.
Dar numai în acest mod se trimite un semnal puternic că țara noastră, ca membru al organizațiilor din care face parte, înțelege să-și protejeze, la rândul ei, comunitățile românești aflate sub amenințare.
Pe de altă parte, Basarabia și-ar exprima în mod direct și fără echivoc direcția sa europeană.
Fără să vrea Rusia, implicată într-un proces care se va termina, probabil, cu federalizarea Ucrainei prin forță, a creat condițiile pentru reeditarea anului 1918.
Dar există oare înțelepciunea necesară la Chișinău pentru a nu pierde această ocazie unică, probabil ultima pe care ne-o oferă Dumnezeu?

Mircea Popescu

7 comentarii:

  1. decat povesti aici,ascuns,mai curajos, in fata cotrocenilor cu arma in mana; e mai barbateste

    RăspundețiȘtergere
  2. Basarabenii prefera cu curul in doua luntre.Romania le da posibilitatea sa circule prin UE ,Rusia face acelasi lucru...Toti ,da toti fara exceptie vorbesc si rusa.In plus regeta dezintegrarea Uniunii Sovietice.Daca vorbiti cu ei si sunt sinceri veti afla ca dupa ei, traiau mai bine in regimul sovietic.Daca vin rusii pe ei basarabenii ii intampina si cu purcel si cu catel..Sunt rusificati si comunisti pana in maduva oaselor.O eventuala unire cu R.Moldova ne aduce numai ponoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este perfect adevarat. Daca doreau unirea cu tara mama o faceau demult.Au trecut 25 de ani , un sfert de secol. Restul, frectii la picior de lemn...

      Ștergere
  3. Domnule Popescu,de ce "sa ne scarpinam" daca nu ne doare ceafa?Dumneata nu vezi unde am ajuns cu "directia asta europeana" de care zici?Credeti ca numai basarabenii zic ca era mai bine cu rusii (comunistii) ? Ia stati de vorba cu oamenii si o sa ramaneti cu gura cascata cati va vor spune ca era mai bine cu Ceausescu(comunismul)......Chiar nu suntem pregatiti (nici politic,nici economic, nici in alt fel ) pentru un asemenea pas.Sa mai lasam naibii "nationalismul si patriotismul "astea de parada.Cu strigate de "ura,ura,ura"' si in izmene ,nu se mai castiga victorii si nici "razboaie".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate. De ce "sa ne scarpinam". Ce avem noi cu ceilalti romani de dincolo de Prut. Sa-i lasam la cheremul rusilor sa se descurce singuri, Sa-i deporteze si pe cei care au mai ramas in Siberia si sa fie adusi alti rusi in locul lor.
      Pregatire politica, economica? Sigur ca nu avem, la fel ca si in 1918 cand Romania era redusa la teritoriul din Moldova (pana la Prut) cu guvernul retras la Iasi, intr-o situatie mizerabial politica si economica. Si in acele conditii, Sfatul Tarii de la Chisianu a preferat sa vina langa fratii romani aflati in mizerie, invadati de nemti. Si astfel, domnule draga, a inceput procesul infaptuirii Romaniei Intregite.
      Sigur, era o mare deosebire. Atunci romanii erau patrioti si nu se deziceau de "nationalism si patriotism". Pentru ei, aceste cuvinte nu insemnau "parada" ci erau cuvinte care au insufletit o generatie sa lupte pentru infaptuirea unui deziderat national, pe care astazi, vad ca-l repudiati.
      Va las sa visati nostalgic la comunism si la ocupatia ruseasca a teritoriilor romanesti urmata de genocidul care a dus la moartea prin schingiuire, impuscare si deportare a 1,2 milioane de romani.

      Mircea Popescu

      Ștergere
  4. Cu dl.Popescu fac front comun,nu mai e de suportat ce face acest demis. NOI trebuie sa iesim la presiuni si nu asupra acestui individ pe cale de Jilava,ci asupra Parlamentului sa-si axercite mandatul si menirea ca de aceea l-am ales ca unic reprezentant si ca prima putere a Statului Roman. Domnule Popescu,domnule Ranciog ,nu mai afectati spatiu pentru comentarii ca ne-am saturat,cum apare un ",articol",o analiza ,o solicitare ,o informare ,ceva ,se umple imediat de postari de "gica contra" .Chiar daca jalnicii sunt putini,ei sunt foarte vigilenti si activi,pentru a deturna scopul dupa mintea lor bolnava. Gh. Stanciu

    RăspundețiȘtergere
  5. Unirea a facut si va face, de-a pururea, puterea. De ce credeti ca nemtii s-au unit imediat dupa caderea comunismului? Pentru ca si-au stiut interesele si nu au tinut cont de eventuali Gica contra sau inconstienti care voiau unire cu Maica Rusia!
    Si apoi, la noi, cine sa faca unirea? Politicienii care au dovedit, din 1989 si pana in prezent, ca pun interesele de gasca si de partid mai presus decat interesele tarii?
    Luca Viorel

    RăspundețiȘtergere